Räddningstjänsten Storgöteborg på Kunskap och framtid
Kom och träffa oss på jobb- och utbildningsmässan Kunskap och framtid, torsdag till lördag den 23-25 november i monter D03:19 i Blåljusområdet.
Funderar du över vad du ska bli när du blir stor? Kanske brandman, brandman i beredskap eller brandingenjör är något för dig? Kom och träffa oss på mässan! Vi delar monter med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och finns i monter D03:19, blåljusområdet.
Aktiviteter i montern
Hos oss kan du testa hur det går till att göra ett så kallat rullbandstest och hur det känns att bära larmställ. I montern finns personal från vår verksamhet som kan berätta mer om sina yrken, och personal från MSB som informerar om utbildningen till brandman (SMO-utbildningen, 2 år), tilläggsutbildningen för brandingenjörer och utbildning för brandmän i beredskap.
Inspirationsföreläsningar om blåljusyrken
Vill du höra en brandman berätta om sitt yrke och utbildningen på MSB, kom till inspirationsscenen 12:30-13:00 på fredag och panelsamtalet om blåljusyrken på lördag kl 12.30-13.00 på lördag. Då får du mer kunskap om både utbildningsväg och arbete i blåljusorganisationer.
Praktik och jobb hos Räddningstjänsten Storgöteborg
Kom och gör din praktik hos oss under utbildningen. Om du läser till brandman eller går en tilläggsutbildning för brandingenjör är du välkommen att göra din praktik hos oss, och vi vill så klart att söker jobb hos oss när du pluggat färdigt. Om du läser SMO-utbildningen så kan du dessutom ansöka om att arbeta som sommarvikarierande brandman när du gått färdigt din tredje termin. Att arbeta som brandman i beredskap är ett annat sätt att arbeta som brandman. Då har du ett ordinarie jobb med jourberedskap vissa veckor. Om du söker och blir antagen hos oss så går du en tre veckors utbildning på MSB kallad GRIB (Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap).
Vi jobbar tillsammans för ett tryggt och säkert samhälle
Att arbeta på Räddningstjänsten Storgöteborg är att vara en del av något större än en själv. Det är en speciell känsla att få vara någon som andra kan lita på. Någon som aldrig ger upp, som alltid är uppe på fem. Vi är en modig organisation som tar hand om varandra. Vi är först in för att lösa problemet och sist ut för att säkra upp. Ytterst handlar allt vi gör om att skapa ett tryggare samhälle. Det engagemanget präglar hela vår organisation och skapar en svårslagen känsla av att vara behövd.
Välkommen till monter D03:19 i Blåljusområdet
Intervju med Mia Lundin, brandman på Räddningstjänsten Storgöteborg
Hur kom det sig att du ville bli brandman?
- Precis som många unga idag visste jag inte vad jag ville bli. Jag har alltid trivts med att arbeta i grupp och lagsport var en stor del av min uppväxt. Uniformsyrken har alltid intresserat mig och jag tror på att arbeta tillsammans ger delad glädje. Brandmansyrket kändes därför som något för mig, aktivt, arbete i grupp och en känsla av att jag gör lite samhällsnytta. Det ger mig en mening att gå till jobbet varje morgon.
Hur lång var utbildningen?
- Utbildningen i sin helhet är 2 år. Under den tiden får man lära sig allt det som krävs för att bli brandman. Det är till stora delar en praktisk utbildning, som sedan leder till ett väldigt praktiskt jobb.
Hur var utbildningstiden?
- Jag pluggade på distans, så jag bodde kvar i Göteborg under tiden jag pluggade i Revinge, Lund. Upplägget är att man har teoretiska lektioner hemma under en period, följt av en till två veckor på plats för praktiska övningar. Det finns såklart möjlighet att läsa på plats, då får man nog uppleva en större del av studentlivet. Men detta passade perfekt för mig.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Att vi alla bär på olika kompetenser. Det gör att man alltid kan hjälpas åt och stötta varandra. Vissa i mitt lag är väldigt duktiga på motorer och fordon. Jag trivs bättre med människor och mötet där. Därför är allas vår kompetens viktigt och det är en så sjukt häftig känsla att alla hjälps åt mot ett och samma mål. I svåra situationer är man därför aldrig ensam.
Kan du beskriva en “vanlig dag på jobbet”?
- Alla dagar har vi ett schema vi utgår från, men så fort det blir larm släpper vi allt och åker. Detta är därför såsom dagen ser ut om det inte kommer ett enda larm. Om vi utgår ifrån att man arbetar ett dagpass på en vardag så pågår passet mellan 07:00-18:00. Morgonen börjar med ett gemensamt digitalt möte med alla stationer i Räddningstjänsten Storgöteborg. Sen äter vi frukost tillsammans. Mellan 09:00-11:00 har vi förmiddagspasset med övningar, det kan vara både teoretiska men även praktiska övningar. Från 11:00 är det fyspass fram till lunch. Det kan vara cirkelpass, kondition eller att vi spelar volleyboll, allt för att hålla igång och behålla en god fysik. Efter det är det lunch.
Sen åker vi iväg i bilarna för att hålla oss uppdaterade på vår närmiljö. Eftersom det byggs så mycket i Göteborg är det otroligt viktigt att vi vet vilka vägar som är tillgängliga, vart brandbilen kommer fram eller hur vi tar oss upp i de nya byggnader som finns ifall att det skulle börja brinna allra högst upp. Vi kan även under dessa pass simulera olika typer av övningar och nödsituationer, allt för att vi ska vara redo när olyckan väl är framme.