Bild för länk -

RSG:s idrottsförening firar 100 år

I år är det 100 år sedan Räddningstjänsten Storgöteborgs idrottsförening bildades. Vi bad Ernst Norling, ordförande i föreningen, att svara på några frågor om RIF.

Hur bildades föreningen?

Idrottsföreningen grundades den 9 augusti 1922 på initiativ av Gösta Kron, dåvarande brandkapten på brandstationen som låg på Tredje Långgatan. På den tiden var det populärt med brottning, dragkamp, gymnastik och friidrott och man ville tävla mot varandra inom föreningen.

Det dröjde några år innan man började tävla mot andra räddningstjänster. 1935 startade man ett samarbete med Oslo, som senare kom att utvecklas till Nordiska Brandmästerskapen. På den tiden tävlade de båda städerna på hemmaplan och sedan ringde man varandra och jämförde resultat. 

Varför har RSG en idrottsförening?

Det första man tänker är kanske att brandmansyrket är ett fysiskt jobb som kräver att man tränar och rör på sig. Många inom kåren är intresserade av sport och träning och har tävlat inom flertalet idrotter. Men, jag tror att föreningens viktigaste syfte är det sociala och gemenskapen den bidrar till.

När jag började på RSG som sommarvikarie, vilket inte var för så många år sedan, fick jag åka med på Nordiska Brandmästerskapen. Trots att jag inte bidrog med särskilt mycket ute på planen så lärde jag känna folk från hela förbundet och på alla skiftlag. Det har varit till stor nytta för mig väl tillbaka på arbetsplatsen. 

Vad är idrottsföreningens roll?

Idrottsföreningen på RSG bygger på ideellt arbete och det är medlemmarna som bestämmer under vilka former vi ska verka. För mig som ordförande är det dock solklart att föreningens roll är att skapa starkare sammanhållning och gemenskap. Idrotten i sig är viktig, men den är också ett verktyg för att uppnå detta.

Vilka är medlemmar?

Både operativ och administrativ personal på RSG.

Hur firas 100-årsjubileet?

Vi kommer att fira jubileet under hela 2022 genom att tillsätta mer resurser till tävlingar och arrangemang. Men framför allt firas det genom en jubileumsdag i maj.

Finns det några anekdoter att berätta?

Massor! Ett av mina bästa minnen med föreningen är från 2016 när vi blev inbjudna av brandkåren i Thessaloniki att vara med i en fotbollsturnering där under några dagar. Turneringen i sig var nog inte det viktigaste, utan mer allt runt omkring. Grekerna, som hade gått igenom en tuff ekonomisk tid, visade oss en värme och kamratskap utan dess like. Jag har många fina minnen från den resan, men tänker framför allt på en grillkväll uppe i bergen där de hade en skogsbrandstation. Det bjöds på fantastisk mat och dryck kombinerat med dans och sång.