Evenemangsgruppen säkerställer tryggheten på stora evenemang

På Michael Lövbergs kontor trängs entrépass och VIP-band till musikevent som Way Out West, Bruce Springsteen, Melodifestivalen och Summerburst bland andra stora event som Göteborgs horse show och EU-konvent. Men alla dessa entrépass är inte för att Michael verkligen älskar att gå på evenemang utan det ingår i hans arbetsuppgift som insatsplanerare i Evenemangsgruppen på RSG.

Olika entrépass till event som ligger samlade på ett bord

Evenemangsgruppen består av anställda från Myndighetsavdelningen och Normativt & Tekniskt stöd, detta för att täcka in både förebyggandefrågor och frågor kopplade till RSG:s operativa förmåga.

Inför stora evenemang ligger det mycket arbete bakom och Evenemangsgruppen har en viktig roll i detta. För att ett evenemang ska vara så säkert som möjligt kontrolleras det bland annat att utrymningsvägar är anpassade efter önskat maximala personantal och att arrangören har sökt tillstånd för brandfarlig vara eller fyrverkerier.

Våren och sommaren är en hektisk tid för Evenemangsgruppen. Många stora event som sprider liv och rörelse i Göteborg under sommarmånaderna ska kontrolleras.

- Vi svarar på remisser från polisen samt stadens tillståndsenhet inför ett evenemang. När vi får remisser går vi igenom underlag så som ritningar över evenemangsområdet och dess säkerhetsplan, berättar Markus Friberg, brandingenjör i Evenemangsgruppen.

När evenemanget sedan närmar sig är representanter från RSG med på förberedande möten. Där möts arrangörerna med övrig blåljuspersonal och ordningsvakter för att gå igenom hela upplägget av säkerheten. Där kan det även bestämmas om RSG skall ha en samverkansperson på plats som är RSG:s ögon och öron. Detta är ganska vanligt på exempelvis högriskmatcher på Ullevi eller Göteborgsvarvet.

- Jag är med i det förberedande arbetet men sen kan jag även dyka upp under själva eventet och kontrollera så att allt faktiskt sköts som det är lovat. Ibland så sträcker sig ett event över flera dagar och då har vi även avstämningsmöten under tiden som eventet pågår. Ska till exempel en branddörr hållas stängd så kollar jag att den faktiskt är det, berättar Michael.

Under pandemin blev inget som planerat. Evenemangsgruppen fick ställa om sitt arbete till att övervaka hur pandemin utvecklades och snabbt anpassa sig efter uppskjutna och inställda evenemang.

- Det märks att det är ett stort sug efter evenemang nu efter pandemin, både hos publiken och arrangörer. Nu genomförs det både uppskjutna och nya evenemang så vi har fullt upp, men det är roligt att vara i gång igen, säger Markus.