Bild för länk -

Renovering av stegbil från 1938

Hösten 2003 började vi i Museiföreningen renovering av bil 11, tidigare hade vi renoverat bil 16 som är en Volvo bilmotorspruta från 1954.

Stegbilen är en Volvo LV 192D från 1938 med en Magirusstege på 24 meter. Bemanningen på bilen var chaufför, befäl och på träbänken satt tre man med ryggen mot färdriktningen. I mitten på 70-talet såldes stegbilen till Scandinavium, där den användes för att sätta upp draperier till scener. Runt 1990 köptes stegbilen tillbaka av RSG.

Några trädetaljer har fått nytillverkats och delar bytts. Bromsarna är helrenoverade och all el är dragen på nytt. Lackeringen av chassiet och stegpark lämnade vi till en lackeringsverkstad. Vi har också låtit tillverka nya detaljer i läder. Det har varit en del letande och detektivarbete med att få fram reservdelar, men som tur är hade vi lite erfarenhet och kunskap från tidigare renovering. Vid några tillfällen har vi också fått hjälp från externt håll med att få fram och tillverka nya delar. Även motorn har fått en rejäl genomgång och i februari 2019 kunde vi provköra den. Vi hoppas kunna visa upp stegbilen nästa år när Räddningstjänsten firar sitt 150års jubileum, tillsammans med bilmotorsprutan från 1954 blir de då ett utryckningståg som de såg ut på 1950- talet.