""

Jobba som brandman i beredskap

 - Ett jobb utöver de vanliga 

Har du ett stort engagemang och vill bidra till att skapa trygghet och säkerhet där du bor? Som räddningstjänstpersonal i beredskap, även benämnt som brandman RIB, har du utöver ditt ordinarie arbete beredskap som brandman, vilket innebär att du blir inkallad på räddningstjänstuppdrag vid behov. Det kan innebära många olika typer av insatser, till exempel rädda liv, släcka bränder och bistå vid trafikolyckor. Du arbetar också till viss del med förebyggande brandskydd.

Ett lagarbete

Brandman i beredskap är ett spännande, givande och mångsidigt jobb. Du kommer i kontakt med människor i olika situationer, arbetar tillsammans med kollegor i ett lag och får röra på dig mycket. Du måste därför vara bra på att handskas med människor och ha lätt för att samarbeta. Dessutom ställer arbetet fysiska krav på dig, vilket gör att du måste ha bra fysik och kondition.

Växlande arbetstempo

När larmet går gäller det att reagera snabbt och du måste fokusera helt på din uppgift. Arbetet ställer därmed krav på övning och fysisk träning. Detta sker i regel på vardagskvällar med undantag från någon eller några övningshelger per år.

Beredskap - vi kallar på dig

Räddningstjänsten Storgöteborg har utöver sina heltidsstationer åtta RIB-stationer.

Som brandman RIB ska du under din beredskap kunna ta dig till din brandstation under alla dygnets timmar inom en viss tid. Därför bör du bo och arbeta nära din brandstation. Inställelsetiden räknas från att larmet går till dess att utryckningsfordonet lämnar stationen. Du har personsökare och när den larmar har du följande inställelsetid:

5 minuter - Donsö, Frillesås, Hindås, Mölnlycke, Rävlanda  
6 minuter -  Lilla Edet, Kållekärr, Skärhamn
7 minuter - Kungsbacka
8 minuter - Lerum
5 respektive 8 minuter Stenungsund
10 minuter - Öjersjö depå*

 

* Öjersjö depå är en resurs för hela förbundet som främst arbetar med materialförsörjning på skadeplats. På den tjänsten gäller inte de fysiska kraven för brandman.

Du har beredskap 168 timmar i månaden. Dessa timmar är vanligtvis fördelade över sju dygn beroende på vilken brandstation du tillhör.

Vem anställs hos oss

För att framgångsrikt lösa vårt uppdrag krävs olika människor i arbetslaget. Vi är övertygade om att mångfald och olikheter gynnar samarbete och utveckling. När vi rekryterar eftersträvar vi att hitta en blandning av personer med olika erfarenheter och kvalitéer. Då vi har ett underskott av kvinnor i utryckningstjänst tillämpar vi positiv särbehandling för att på sikt utjämna denna skillnad.

När du anställs som brandman RIB får du först en fyra veckors introduktionsutbildning hos oss på RSG. Därefter får du påbörja en utbildning hos MSB på totalt sex veckor Utbildningen är uppdelad på först två veckor distansutbildning, en vecka på RSG och  inom två år - tre veckor ytterliggare  på distans

Du behöver inte ha någon tidigare utbildning eller erfarenhet av räddningsarbete. Däremot behöver du ha B-körkort.

Du behöver förstå och tala svenska på god nivå, för att kunna samarbeta obehindrat med kollegor under övning och insatser. 

Rekryteringstester

Vid rekryteringen får du genomföra stress-, höjd- och klaustrofobitest, en intervju samt ett antal fysiska tester. Testerna prövar din allmänna fysiska kapacitet gällande kondition och styrka. Nedan kan du se de riktvärden vi använder. Riktvärden betyder att det är önskvärda resultat, inte absoluta krav. Om du behöver hjälp med förberedelser inför de fysiska testerna, hör gärna av dig till vår hälsosamordnare som kan nås via vår växel.

I samband med rekryteringstesterna ska du också visa upp ett intyg om genomfört sim- och livräddningstest, Guldbojen. Provet kan utföras på de flesta simanläggningar.

Här kan du se en film som beskriver hela rekryteringsprocessen, inklusive testmomenten, fystester och praktiska tester

Nyanställningstest - riktvärden fysisk status

  • Stående längdhopp - 2 meter
  • Löpning 3000 meter på 13:15 min
  • Handstyrketest 420 Newton i vardera hand
  • Lyft till hakan skivstång 15 kg -  40 repetitioner
  • Bänkpress 30 kg - 35 repetitioner
  • Roddtest 500 meter på 1.45 min
  • Simtest motsvarande Guldbojen

Är du intresserad av att arbeta som brandman RiB - anmäl ditt intresse här.

Kontaktuppgifter

För mer information kontakta enhetschef för RIB och värn, hälsosamordnare eller rekryteringsansvarig på vår HR-enhet. Tfn växel 031-335 26 00