""

Jobba som brandman i beredskap

Sök jobb som brandman i beredskap

Just nu har vi inga lediga tjänster

 

Ett jobb utöver det vanliga 

Har du ett stort engagemang och vill bidra till att skapa trygghet och säkerhet där du bor? Som brandman i beredskap, även benämnt räddningstjänstpersonal i beredskap RiB, har du utöver ditt ordinarie arbete beredskap som brandman, vilket innebär att du blir inkallad på räddningstjänstuppdrag vid behov. Det kan innebära många olika typer av insatser, till exempel rädda liv, släcka bränder och bistå vid trafikolyckor. Du arbetar också till viss del med förebyggande brandskydd.

Ett lagarbete

Brandman i beredskap är ett spännande, givande och mångsidigt jobb. Du kommer i kontakt med människor i olika situationer, arbetar tillsammans med kollegor i ett lag och får röra på dig mycket. Du måste därför vara bra på att handskas med människor och ha lätt för att samarbeta. Dessutom ställer arbetet fysiska krav på dig, vilket gör att du måste ha bra fysik och kondition.

Växlande arbetstempo

När larmet går gäller det att reagera snabbt och du måste fokusera helt på din uppgift. Arbetet ställer därmed krav på övning och fysisk träning. Detta sker i regel på vardagskvällar med undantag från någon eller några övningshelger per år.

Beredskap - vi kallar på dig

Räddningstjänsten Storgöteborg har utöver sina heltidsstationer åtta RIB-stationer.

Som brandman i beredskap ska du under din beredskap kunna ta dig till din brandstation under alla dygnets timmar inom en viss tid. Därför behöver du bo och eller arbeta nära din brandstation. Inställelsetiden räknas från att larmet går till dess att utryckningsfordonet lämnar stationen. Du har personsökare och när den larmar har du följande inställelsetid:

5 minuter - Donsö, Hindås, Mölnlycke, Rävlanda  
6 minuter - Lilla Edet, Kållekärr, Skärhamn
7 minuter - Kungsbacka
8 minuter - Lerum, Frillesås, Stenungsund
10 minuter - Öjersjö depå*

* Öjersjö depå är en resurs för hela förbundet som främst arbetar med materialförsörjning på skadeplats. På den tjänsten gäller inte de fysiska kraven för brandman.

Du har beredskap 168 timmar i månaden. Dessa timmar är vanligtvis fördelade över sju dygn beroende på vilken brandstation du tillhör.

Rekrytering

För att framgångsrikt lösa vårt uppdrag krävs olika människor i arbetslaget. Vi är övertygade om att mångfald och olikheter gynnar samarbete och utveckling. När vi rekryterar eftersträvar vi att hitta en blandning av personer med olika erfarenheter och kompetenser.

Du behöver inte ha någon tidigare utbildning eller erfarenhet av räddningsarbete. Däremot behöver du ha B-körkort och bo eller arbeta inom inställelsetiden till din brandstation.

Du behöver förstå och tala svenska för att kunna samarbeta obehindrat med kollegor under övning och insatser. 

Rekryteringsprocessen

Hur ser processen ut efter att vi fått din ansökan och du uppfyller de krav som finns för tjänsten till första dag i tjänst?

OBS. Du måste bli godkänd på varje del i processen för att gå vidare till nästa del.

Fysiska tester, dessa genomförs på Friidrottens hus i Göteborg under en testdag, testerna består av:

  • Stående längdhopp - 2 meter
  • Löpning - 3000 meter 13:15 
  • Bänkpress - 30 kg - 35 repetitioner
  • Handstyrka - 420 Newton, i vardera handen
  • Lyft till hakan - 15 kg - 40 repetitioner
  • Roddmaskin - 500 meter på 1.45 min/s

När du klarat våra fysiska tester så kommer du bli inbjuden till ytterligare en testdag, där vi testar att du inte har höjd- eller klaustrofobirädsla. Vi kommer även låta dig genomföra ett enklare stresstest.

Nästa steg i processen är att du kommer få göra ett gångbandstest (även kallat rullbandstest), detta gör du på din lokala brandstation. Samordnaren på brandstationen kommer kontakta dig för att boka in en tid.

Läkarundersökning, drog- och alkoholtest samt ett arbets-EKG.

Vi vill också att du gör ett test i simkunnighet. Du gör testet för Guldbojen på din lokala simhall och visar sedan upp intyg på godkänt test för oss.

Du kan läsa mer om vilka moment som guldbojen innehåller här: Märken - Svenska Livräddningssällskapet (svenskalivraddningssallskapet.se)

När allt detta är genomfört och godkänt kommer du bli anställd som brandman i beredskap på räddningstjänsten Storgöteborg samt bli kallad till vår introduktionsutbildning som är 4 veckor lång.

Folder om yrket brandman >>

Du kan läsa mer om utbildningen och testerna här 

Kontaktuppgifter

För mer information kontakta

Marcus Lagergren, telefon: 070-437 02 05
e-post marcus.lagergren@rsgbg.se

Robert Frisk, telefon: 070-288 39 80
e-post robert.frisk@rsgbg.se 

Andreas Wennberg, telefon: 010-471 45 05
epost andreas.wennberg@rsgbg.se

Lars Johannesson, telefon: 072-213 59 93
e-post lars.johannesson@rsgbg.se