Glödande cigarett som ryker

Brand orsakad av rökning

Cigaretter och tändstickor är ingen vanlig orsak till brand men det är den vanligaste kända orsaken till att människor dör i bränder i Sverige. Många dödsbränder orsakas av rökning i sängen.

Rökning i sängen är en vanlig orsak till att människor dör i brand. Många som dör i sådana bränder är över 60 år och bor i eget boende.

Personer med nedsatt fysisk eller psykisk förmåga eller som är påverkade av alkohol eller mediciner, löper större risk att dö av rökning i sängen eftersom de inte hinner sätta sig i säkerhet.

Tänk på att aldrig tömma en askkopp direkt i hushållssoporna utan att blöta askan först.

Skydda dig

Det bästa är om du kan gå ut i samband med rökningen. För den som är rullstolsburen eller har svårt att röra på sig, finns det rökförkläden, som du kan använda för att skydda dig mot brand i kläderna. Du bör aldrig röka när du ligger i sängen, soffan eller sitter i fåtöljen. Det är lätt hänt att tappa cigaretten eller somna ifrån den.

Tänk på material i kläder

Det är också bra att tänka på vilket material kläderna är tillverkade av. När det gäller glöd från en cigarett, är det oftast bäst att använda kläder i 100 procent polyester eller 100 procent djurfibrer som till exempel ull eller siden. Dessa material är svåra att antända.

Minst fem procent elastan, som också kallas spandex och lycra, bör finnas i bomull/elastan-blandningar samt bomull/polyester/elastan-blandningar, då detta visat sig göra att sammansättningen inte antänds.

100 procent viskos och 100 procent bomull bör undvikas på grund av deras lättantändlighet. Även blandning av bomull/polyester och bomull/viskos bör undvikas då dessa antändas lätt.
Om du måste välja bland dessa blandningar bör bomull/viskos väljas framför bomull/polyester.

Elektroniska cigaretter kan vara ett alternativ för att minska risken för brand.