Alla el-produkter i vårt hem ska vara CE-märkta

Brand i el-utrustning

I våra hem finns mycket elektrisk utrustning. Om du sköter underhållet på produkterna och använder dem rätt, minskar du risken för brand.

Använd alltid CE-märkta produkter. Det innebär att de är testade och godkända för de krav som finns i Europa.

Om det börjar brinna

Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska du dra ur kontakten ur vägguttaget innan du släcker med vatten eller en brandfilt. Om du använder en pulversläckare, kan du släcka direkt utan att dra ur kontakten.

Ta för vana att dra ur kontakten ur vägguttaget när du använt laddaren, brödrosten, kaffebryggaren eller strykjärnet.

Trasig elektronik

Kontakten och sladden på din elektriska utrustning ska vara hel. Byt ut apparaten, maskinen eller förlängningssladden som är skadad. Sladdar ska inte ligga i kläm och kontakter ska inte glappa.

Lysrör som blinkar eller glöder kan orsaka en brand eftersom glimtändaren som tänder lysröret kan bli överbelastad. Byt glimtändare och lysrör så snart de börjar krångla. Köp gärna säkerhetsglimtändare, som minskar risken för överbelastning.

Ladda batterier

Produkter med uppladdningsbara batterier kan, liksom laddaren, börja brinna. Många USB-laddare klarar inte kraven på elsäkerhet. Batterierna i mobiltelefoner och surfplattor blir varma vid laddning. I extrema fall kan de överhettas och leda till brand.

Ladda din mobiltelefon eller surfplatta när du är hemma och är vaken.

Den bärbara datorn ska stå på hårt underlag. Om den står i exempelvis en mjuk säng, kan luftintaget blockeras och då kan datorn bli för varm.

Här är viktiga tips om vad du ska tänka på när du laddar din telefon, hoverboard, elcykel, drönare, elsparkcykel eller andra typer av eldriven apparatur.

Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare

Det kan börja brinna i diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner av flera orsaker. Tänk på att inte packa för mycket i tvätt- och diskmaskiner. Använd dessa maskiner när du är hemma och är vaken.

Rengör luddfiltret i torktumlaren regelbundet. Ludd i torktumlarens filter kan orsaka brand då det täpper till för luftcirkulation eller isolerar värmeelementet som kan bli överhettat.

Rengör bakom kylskåp och frys

Dra ut kyl och frys och dammsug bakom när du exempelvis frostar av. Om det samlas damm på kompressorn och kylslingan bakom kyl och frys, hindrar det luftcirkulationen och det kan börja brinna. Det kan räcka med värmen från kompressorn för att dammet ska antändas. Även isoleringsmaterialet i kylskåpet och frysen kan antändas.