Fyrbent hjälp efter skogsbranden i Svartedalen

I början på juni blossade en skogsbrand upp i Svartedalens naturreservat nordost om Göteborg. Efter att räddningstjänsten avslutat sin insats fick vi för första gången hjälp av skogsbrandhunden Cox och hans matte Ingela Sörqvist i eftersläckningsarbetet.

- När jag är ute på en eftersläckning kan jag också känna att här i skogen finns det en glöd någonstans för man får som små puffar i näsan, men jag vet inte exakt var det glöder. Cox styrka är att han känner doften av en glöd på längre håll och kan snabbt leta upp den i ett stort skogsområde där det brunnit. Men han kan också visa tydligt att här finns ingenting kvar som glöder och vill gå vidare, säger matte Ingela.

Det var under en utbildning till naturvårdsbrännare av skog 2014 som idén till skogsbrandhund kom. Ingela uppmärksammade svårigheten i att verkligen försäkra sig om att var enda glöd är släckt i ett skogsområde och vara trygg i att meddela att nu är allt verkligen släkt.
-Så jag skaffade mig en hundvalp och gick alla möjliga kurser i nosework (en hundsport där hunden använder sig utav sitt luktsinne för att hitta specifika dofter) och apportering. Jag ville försöka att träna upp honom i att hitta glöd i skogen för att se om det skulle funkar att använda sig av en hund i arbetet, berättar Ingela.

Samtidigt gick en annan kursare i Småland med samma idé och idag har de med hundakademin Kyllesjöhund i Småland utvecklat världens första utbildning för skogsbrandhundar. 

- Malin på Kyllesjöhund som håller i utbildningen har fått samtal från hela världen, bland annat från USA och Australien, då utbildningen är unik och skogsbrandhundarna bara finns i Sverige.

Labradoren Cox har hunnit fylla fem år och tillsammans bildar dem idag ett av fem certifierade ekipage i Sverige som klarat av de krav som Kyllesjöhund satt upp för skogsbrandhundar.
- Det var himla kul när vi kom ut på eftersläckning för första gången och min hund fattade vad det var han skulle göra. Att det funkade! Han tar ju de där svåra glöderna, de som inte syns. Det är spännande när han plötsligt markerar på ett ställe där det först inte syns någonting. Förra våren markerade han på ett omkullvält träd och då satt glöden i roten en halv meter ner i marken. Den skulle nog inte ens en värmekamera hittat, men det gjorde Cox.

Ingela tror att skogsbrandhundar kan göra eftersläckningsarbetet säkrare och effektivare. Speciellt efter skogsbränder när vädret fortsätter att vara varmt och soligt, så som det var efter branden i Svartedalen. Då visade Cox för Ingela att han inte hittade någon glöd när de sökte av skogen efter branden.  Det gjorde inte de som fortsatte att bevaka området i ytterligare två dagar heller.
-Det blir som ett litet kvitto på att Cox hade rätt när han visade att allt var släckt.

RSG:s Facebooksida kan du se en video på när Cox markerar att ha har hittat en glöd.