Lundby brandstation på Football Friday

Det är fredag kväll och styrkan på Lundby har just kommit tillbaka till stationen från ett larm. De byter raskt till fotbolls-kläder, drar på sig larmställen och åker till Grimbo, Gothia tennishall. Det är dags att träffa ungdomar och spela fotboll, det är nämligen Football Friday.

Ur vår personaltidning Brandscoopet

På Football Friday möts ung­domar från olika stadsdelar på Hisingen för att spela spontan­fotboll. Lagen sätts samman med killar och tjejer från olika områ­den och de spelar för att ha roligt.

– Här hittar ungdomarna en neutral plats där de kan träffas och ha kul, berättar Modi Ibrahim, brandman på första laget.

Det var Modis engagemang för ungdomar på Hisingen som en gång var stor del i uppkom­sten av Football Friday. Modi var då aktiv i Hisingens Fotbolls­klubb och tillsammans med Ungdomssatsningen Västra Hi­singen startade de Football Fri­day. Modi har sedan dess varit mycket engagerad på ideell nivå. Nu efter ca tre år har Häcken tagit över och driver fotbollskvällar­na tillsammans med Ungdoms­satsningen Västra Hisingen.

Vi vill möta er!

Styrkan hinner inte långt in i lo­kalen förrän de glatt uppmärk­sammas. De har varit här ett flertal gånger och ungdomarna känner igen dem.
– Ska ni spela ikväll? Vi vill möta er! Har ni släckt nån brand? Har ni räddat en katt?
Frågor och kommentarer hag­lar och det märks hur uppskattat det är när laget kommer.

Ända till midnatt

Fotbollskvällarna startar med att tjejerna spelar i 90 minuter, därefter är det öppen klass. Från kl. 20 är även de som är äldre än 20 år välkomna och det spelas fram till kl. 24. Det finns inte många ungdomsgårdar eller andra ställen öppna vid den ti­den, så nog är dessa kvällar ett välkommet inslag även om man inte spelar fotboll.

Laget, som idag består av Modi, Jessica, Magnus, Ville, Ronnie och Mia som är Lia- elev, drar på sig rosa västar och vän­tar på att träda in på plan.

– Varje match varar i fyra mi­nuter eller till ett lag gjort två mål. Det lag som vunnit stannar på plan och möter nästa lag på tur, berättar Jessica. Ungdomar­na känner att det är lite prestige i att möta oss och vinna. Det hän­der att det tisslas och tasslas lite innan vi går upp på planen, men det släpper när vi börjar spela.

– Vi har vunnit de flesta gång­erna, men det är inte självklart: de är ju yngre, lättare och mer tekniska. Några lag vill ha re­vansch och är extra taggade då.

Ett sätt att bygga broar

Varför åker ni till Football- Friday?
– Vi lär känna varandra på ett kul sätt. Ungdommarna känner igen oss när vi kommer ut vid händelser – det är svårare att vara tyken mot nån man känner. Att vi ses under roliga former underlättar och gynnar oss alla. Ett bra sätt att bygga broar, säger Modi.

– För mig som kommer från Biskopsgården känns det myck­et bättre när vi på laget känner trygghet då vi kommer till för­orterna och vi känner till ung­domarna. Jag är ju stolt över min förort!

Viktigt med närvarande vuxna

Vid två tillfällen har laget fått ställa in när de lovat komma. Då har ungdomarna saknat dem, ringt stationen och undrat vart de tog vägen och varför de inte kom. Laget har planerat in fyra ytterligare tillfällen denna sä­song och varje vecka kommer någon aktör utifrån, som Häck­ens A-lag, politiker eller polisen. Det är viktigt att det finns när­varande vuxna då upp till hund­ra ungdomar kan dyka upp en sådan här kväll. Sex ledare finns på plats.

Sju matcher senare är det dags att åka. På utvägen stoppas de återigen av alla frågor. Ronnie visar hur många lager larmstäl­let har och en intresserad tjej undrar om det är farligt att vara brandman. Ronnie passar på att upplysa om att det behövs fler tjejer i yrket.

Kvällen är slut och styrkan på Lundby brandstation har förenat nöje med en stor portion nytta.