Bild för länk -

Räddningstjänstens insats med anledning av skredet i Stenungsund avslutas

26 september, 2023, kl 16:19

Natten till lördag den 23 september inträffade ett skred vid motorväg E6 norr om Stenungsundsmotet. Totalt har skredet berört ett område på cirka 700 x 200 meter medan avspärrningen har berört ett större område.

Förutom skador på motorvägen påverkade skredet ett skogsområde och ett affärsområde med bland annat bensinmack och snabbmatsrestaurang. Ett 10-tal fordon berördes och under lördagen arbetade räddningstjänsten med eftersök av människor i de delar av området, där det varit möjligt, med hjälp av specialutbildad personal för ras och skred samt sökhundar. Ett antal personer hjälptes ur fordon på rasområdet med hjälp av räddningstjänstpersonal samt helikopter från Sjöfartsverket. Sökarbetet avslutades under eftermiddagen på lördagen.

Räddningstjänsten har arbetat med att besikta den drabbade bensinstationen för att säkerställa om läckage kan ha skett och har avfärdat att åtgärder behöver vidtas med ett snabbt ingripande från räddningstjänsten.

Vi har även arbetat med att i de delar det varit möjligt ta ut viss lös egendom.

Tillsammans med geotekniker genomfördes även en besiktning av områden kring Norumsån. Vi har sedan i går arbetat med att pumpa vatten för att inledande kan se hur man kan kontrollera vatten i området. Fortsatt arbete tas vid av Stenungsunds kommun.

-  Avsikten med insatsen har varit att rädda människor, förhindra att obehöriga vistas i ett farligt område samt att genomföra åtgärder som kräver snabbt ingripande för att förhindra eventuella miljöskador. Vi kommer att avsluta räddningstjänstinsatsen idag kl 18.00, säger Daniel Gillesèn, räddningsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

- Bedömningen är att det är förenat med livsfara att vistas inom det ­drabbade området, eftersom marken fortfarande är instabil och det inte är osannolikt att fler skred kan inträffa.

Området kring skredet kommer att vara fortsatt avspärrat med stöd av ordningslagen efter beslut av Länsstyrelsen.

För mer information om avspärrningar i området hänvisar vi till Stenungsunds kommun och Länsstyrelsen.

www.stenungsund.se/nyheterskred

Västra Götaland | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)