Bild för länk -

Nu rullar Ledningscentralens nya stabsenhet

16 mars, 2022, kl 10:48

I slutet av januari togs Ledningscentralens nya stabsenhet i drift. En stabsenhet kan bland annat användas vid större händelser och evenemang för att få en naturlig plats för ledningsgenomgångar och möten för samverkan med till exempelvis polis, sjukvård och fastighetsägare.

Larm- och ledningsoperatörerna Fredrik och Anders har varit med i projektgruppen som tagit fram den nya bilen.

– Den nya stabsenheten togs fram på grund av att vi har ett behov av att ha två bilar. Tidigare har vi inte haft något bra reservfordon. Ledningssystemet växer och i perioder kan man vara borta länge. Därför behövs en backup, berättar Fredrik och Anders.

Fokus på utvändig plottning och bildskärmar

I framtagandet av den nya stabsenheten har fokus legat på att skapa goda möjligheter till utvändig plottning och bildskärmar. Detta för att skapa en naturlig plats för ledningsgenomgångar och möten för samverkan med till exempelvis polis, sjukvård och fastighetsägare.

– Det är den nya bilen som kommer användas i första hand. Den gamla stabsenheten blir ett komplementfordon och ett reservfordon. Den kan bland annat användas när den ordinarie bilen är upptagen under längre tid på insatser och om man behöver bemanna en stabsenhet vid större evenemang, förklarar Fredrik och Anders.

Likheter med den gamla stabsenheten

Vid framtagandet av den nya stabsenheten var förutsättningen att den skulle vara så lik den gamla som möjligt. Särskilt ur ett arbetsmiljömässigt perspektiv då det är viktigt att medarbetarna känner igen sig i bilen. De två stabsenheterna liknar därför varandra i stort.

Bemannas av godkända yttre larm- och ledningsoperatörer

Stabsenheten bemannas av yttre larm- och ledningsoperatörer som har genomgått en internutbildning. I varje lag finns några utbildade chaufförer.