Låg batterinivå på brandvarnaren

28 augusti, 2020, kl 09:29

När en brandvarnare får låg batterinivå börjar en varningssignal att pipa. Det är en kort ljudsignal som kommer med flera minuters tystnad emellan.

Det finns ingen bestämd standardtid för hur länge varningssignalen ska pipa utan det kan variera beroende på kombinationen av batteri och märke på brandvarnaren. Men vanligtvis kommer batteriet bli helt urladdat efter 1-2 veckor och då kommer inte varningssignalerna längre att pipa. Om du varit bortrest längre än en veckas tid kanske din brandvarnare varnat utan att någon hört det och nu är batteriet slut. Därför är det viktigt att du testar alla dina brandvarnare när du varit bortrest. Men också när du kommer till sommarstugan eller annat boende där du inte vistas varje vecka.

Kontroll och underhåll av brandvarnare

  • Kontrollera att brandvarnaren fungerar genom att trycka på test-knappen. Om brandvarnaren inte piper, måste du byta batteri.
  • Byt batteri en gång varje år, om du har vanliga alkaliska batterier. Den 1 december är det Brandvarnarens dag, en lämplig dag att testa och byta batteri. Vi rekommenderar litiumbatterier som räcker fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier. Då slipper du byta varje år.
  • Brandvarnaren ska sitta i taket och kan vara svår att nå – ta inga onödiga risker. Om du är äldre eller har dålig balans, be någon om hjälp att testa din brandvarnare!
  • Rengör brandvarnaren från utsidan med dammsugare. Gör detta minst en gång per år.
  • Byt ut brandvarnaren efter ca tio år. Den har begränsad livslängd.

Läs mer om brandskydd i hemmet här.