Bild för länk -

Virtuell ledningsträning med tema skogsbrand

21 april, 2023, kl 11:27

Under två dagar har vi på RSG tillsammans med räddningstjänster inom Västra Räddningsregionen, VRR, haft en fältstabsövning i skogsbrand och samtidigt övade vår Ledningscentral systemledning. Även Länsstyrelsen och Göteborgs Stad deltog i övningen med att testa hur vi kan samverka på en skadeplats.

Under våren fortsätter den virtuella ledningsträningen imed tema skogsbrand. Personal med representation från hela VRR övas. (Här kan du läsa mer om samarbetet inom VRR) Det som utmärker denna övning är att insatsen pågår under flera dagar och förfarandet med överlämningen är en viktig del av övningen. 

Ronnie Liljeqvist, till vardags insatsledare, är del av övningsledningen som planerat och håller i övningen.

- Nu har övningen pågått några dagar, vad är dina tankar och reflektioner så här långt?

- Framförallt hur tydligt det är att vi jobbar tillsammans. Vi jobbar som ett trots att vi tillhör olika organisationer och inte är vana att arbeta tillsammans i vardagen. Det har hänt jättemycket om vi ser till hur vi kan arbeta och samarbeta över organisationsgränser.

En annan reflektion är att övningen blir så mycket bättre när vi övar så långt det går som hur vi hade gjort på riktigt. Till exempel att Ledningscentralen är med i övningen tillför mycket till att det verkligen upplevs som ”på riktigt”.

Dessutom, vi har aldrig gjort en sån här lång och stor övning med överlämningar och fältstab. Vi som organisation har ganska få egna erfarenheter av stora skogsbrandshändelser så nu bygger vi lite egna erfarenheter att bygga vidare på. Och momentet att öva på att lämna över en insats utan att tappa fart är en viktig del.

Ida Luther Wallin är räddningschef på Strömstads räddningstjänst och en av deltagarna på övningen

- Vilka är dina tankar efter övningen?

Skogsbränder är sådana händelser där det är sannolikt att flera räddningstjänster behöver samverka, samarbeta och samordnas. För att dessa tre delar ska fungera är det en förutsättning att vi har ett gemensamt språk och förstår de olika rollerna samt funktionerna som finns i den operativa organisationen.  

Detta var några ingredienser som var med i den virtuella ledningsträningen och sådana övningar är nyttiga för alla inblandade. Att det dessutom är trevligt att träffa sina kollegor och att vädret visade sig från sin bästa sida gav dagen lite extra krydda!