Bild för länk -

"Brandman på jobbet" -dagen. En hyllning till våra brandmän i beredskap och deras arbetsgivare

4 september, 2023, kl 10:20

Tisdagen den femte september uppmärksammar Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) alla brandmän i beredskap och deras huvudarbetsgivare med kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen”.

Syftet är att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. RSG har 175 anställda brandmän i beredskap fördelade på 12 RiB-stationer: Frillesås, Donsö, Hindås, Kungsbacka, Kållekärr, Lerum, Lilla Edet, Mölnlycke, Rävlanda, Skärhamn, Stenungsund, Öjersjö depå.

"Att vara brandman i beredskap är mer än ett vanligt arbete. Det innebär att man, förutom sin ordinarie anställning, kan kallas in för räddningsuppdrag när det behövs. Det kan involvera en mångfald av insatser, såsom räddning av liv, släckning av bränder och stöd vid trafikolyckor. Ett exempel är deras betydelsefulla insatser under flera terrängbränder under torkan i juni. Dessutom är förebyggande brandskydd en del av arbetsuppgifterna," förklarar Robert Frisk, Stationsledare RIB-enheten på RSG

Brandmän i Beredskap (även kallat RIB, räddningspersonal i beredskap), kombinerar sina vanliga arbeten med att, var fjärde vecka, ha beredskap som brandmän. Under beredskapsveckan är de redo att snabbt rycka ut, oavsett om det innebär att lämna arbetsplatsen eller familjen. Därför är det viktigt att bo och arbeta nära sin brandstation.

Är du kanske själv intresserad av att söka? Vi söker kontinuerligt personal och det är viktigt att vi har en mångfald, både när det gäller yrke, träningsbakgrund, ålder, kön och etnisk bakgrund. Vi har personal som exempelvis arbetar som kantor, skolvaktmästare, urmakare och konstnär. Ibland får vi till oss att de fysiska testerna är väldigt svåra att klara, men med lite stöttning och några försök klarar de flesta det.

Är du intresserad? Här kan du läsa mer: