Bobby Rose, styrkeledare på RSG, i uppdrag för Svenska luftambulansen

20 mars, 2023, kl 15:56

Bobby är styrkeledare på Frölunda station är just på uppdrag för MSB som koordinator för den Svenska Luftambulansen. Här berättar Bobby om sitt arbete och vad det innebär.

"Ett av mina uppdrag för MSB är som koordinator för den Svenska Luftambulansen. Det innebär att i förväg åka till ett land för att flyga hem svenska medborgare som av någon anledning behöver hem till Sverige. På plats löser vi alla praktiska detaljer. Det kan vara att hämta ut personen från ett sjukhus, ordna transport till flygplats och lösa allt pappersarbete. Men det finns även andra uppdrag i dessa tider.

Kriget i Ukraina har nu pågått ett drygt år. Många soldater och invånare har skador som behöver resurskrävande sjukhusvård. Ukraina behöver hjälp att avlasta sina sjukhus och Sverige är ett av de EU-länder som tar emot patienter därifrån.

Kommer till Sverige enligt massflyktsdirektivet

Det innebär att jag flyger till Polen ett par dagar innan flygtransporten sker. Med hjälp av en NGO som utför ambulanstransporter åker vi in i Ukraina och hämtar de personer som Sverige har blivit tilldelade av de ukrainska myndigheterna. Dessa personer lämnar landet och kommer till Sverige enligt massflykts-direktivet.

Jag berättar via tolk till vilket land de hamnar och vad som väntar. De kommer att få vård och rehab så att de sedan kan komma hem till Ukraina och vara så återställda som möjligt. Då är de återigen förhoppningsvis en tillgång för landet. Många män är rädda för att lämna landet då de har civilplikt. Vi tar dem till en medicinsk EU-hubb i sydöstra Polen där vi inväntar transporten.

Kriget kommer otäkt nära

Från Sverige kommer det sedan ett chartrat plan med en läkare och sjuksköterska. De hämtar upp oss och flyger till de sjukhus i Sverige som tar emot dessa patienter. En del är sängliggande och andra kan gå själv. Denna gång kommer vi att behöva flyga till Sverige och sen tillbaka till Polen en gång till för att få med 4–6 patienter och lika många anhöriga.

Man blir oerhört berörd av deras berättelser och kriget kommer otäckt nära en. Men samtidigt är det en tillfredställelse att på något sätt kunna hjälpa Ukraina i detta tragiska krig."

Bobby Rose