Vinnarna får pris i vår tävling riktad mot förskolor

27 maj, 2024, kl 10:11

Förskolebarn i Göteborgs kommun har bjudits in till tävling med fokus på brandskydd. Förskolorna visar i sina bidrag hur man på ett lugnt och säkert sätt tar sig ut från förskolan om det börjar brinna. Tävlingen arrangeras gemensamt av förskoleförvaltningen och Räddningstjänsten Storgöteborg.

Tävlingen syftar till att låta barn och personal på ett kreativt sätt utforska brandskydd och öka barnens kunskap i ämnet. Här är det endast fantasin som sätter gränser – rita, måla, ta en bild, göra en film eller bygga. Alla typer av bidrag är välkomna.

Vid händelse av brand på en förskola är det viktig att både barn och personal vet vad som ska göras och att utrymningen både går lugnt och säkert till. Tävlingarna är ett sätt att prata och diskutera med barnen vad som händer om det skulle börja brinna i deras förskola, säger Martin Olsson på sektionen för brand- och säkerhetsutbildningar på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Den vinnande förskolan 2024 är förskolan Risåsgatan 7.

Pedagogerna på förskolan har haft ett fint helhetstänk där barnen har fått vara kreativa med temafärg (röd) i grunden. Det har varvats med utbildningsfilmer, skapats kreativa uppgifter & lekar som ex. Brandskyddsbingo, tejpa ritade fötter på golvet för att visa vart man tar vägen m.m.

Vinnarna utsågs av en jury med representanter från Räddningstjänsten Storgöteborg och förskoleförvaltningen.

Den 31 maj klockan 9 tar förskolan emot sitt pris på sin förskola 

Morgan Grundén, Områdeschef för utbildning på Räddningstjänsten Storgöteborg samt Eva Berg, avdelningschef förskola, delar gemensamt ut priset till det vinnande bidraget.

Den vinnande förskolan får diplom, brandhjälmar, reflexer och klistermärken. Dessutom får de besök av brandbilar där barnen får prova utrustningen och spruta vatten på plastdunkar.

Tävlingen i Göteborgs kommun berör cirka 25 000 barn på ungefär 360 kommunala förskolor.