En Evenemangsgrupp men inga evenemang

Går man in på Michael Lövbergs kontor kan man efter en snabb titt tro att han är den största event-entusiasten på hela RSG. Entrépass och VIP-band till musikevent som Way Out West, Bruce Springsteen, Melodifestivalen och Summerburst trängs bland andra stora event som Göteborgs horse show och EU-konvent.

Olika entrépass till event som ligger samlade på ett bord

Men alla dessa entrépass är inte för att Michael verkligen älskar att gå på evenemang utan det ingår i hans arbetsuppgift som insatsplanerare i Evenemangsgruppen på RSG. Evenemangsgruppen består av anställda från Myndighetsavdelningen och Normativt & Tekniskt stöd, detta för att täcka in både förebyggandefrågor och frågor kopplade till RSG:s operativa förmåga.

Inför stora evenemang ligger det mycket arbete bakom och Evenemangsgruppen har en viktig roll i detta. För att ett evenemang ska vara så säkert som möjligt kontrolleras det bland annat att utrymningsvägar är anpassade efter önskat maximala personantal och att arrangören har sökt tillstånd för brandfarlig vara eller fyrverkerier.

Våren och sommaren brukar vara en hektisk tid för Evenemangsgruppen. Många stora event som vanligtvis sprider liv och rörelse i Göteborg under sommarmånaderna ska kontrolleras.

- Vi svarar på remisser från polisen samt stadens tillståndsenhet inför ett evenemang. När vi får remisser går vi igenom underlag så som ritningar över evenemangsområdet och dess säkerhetsplan, berättar Markus Friberg, brandingenjör i Evenemangsgruppen.

När evenemanget sedan närmar sig är representanter från RSG med på förberedande möten. Där möts arrangörerna med övrig blåljuspersonal och ordningsvakter för att gå igenom hela upplägget av säkerheten. Där kan det även bestämmas om RSG skall ha en samverkansperson på plats som är RSG:s ögon och öron. Detta är ganska vanligt på exempelvis högriskmatcher på Ullevi eller Göteborgsvarvet.

- Jag är med i det förberedande arbetet men sen kan jag även dyka upp under själva eventet och kontrollera så att allt faktiskt sköts som det är lovat. Ibland så sträcker sig ett event över flera dagar och då har vi även avstämningsmöten under tiden som eventet pågår. Ska till exempel en branddörr hållas stängd så kollar jag att den faktiskt är det, berättar Michael.

Men ingen har missat att 2020 inte blev som planerat. Corona tog fart i samma veva som remisser brukar komma in till Evenemangsgruppen och de fick snabbt ställa om sitt arbete till att övervaka hur pandemin skulle utvecklas. Till följd av restriktionen om samlingar med maximalt 50 personer har sommaren för Evenemangsgruppen blivit ovanligt lugn då alla evenemang skjuts upp på obestämd tid.

- Vårt arbete med brand- och utrymningsfrågor är riktigt kul och intressant så det är klart att sommaren inte alls blev lika rolig som vi är vana vid, säger Markus.