Tips när du befinner dig i offentliga lokaler

2 december, 2022, kl 09:50

Julbord, julkonsert eller julfest? Det är mycket evenemang inför och under kommande högtid. Läs våra tips för att ha koll på hur du ska agera när du befinner dig i offentliga lokaler och skulle behöva ta dig ut snabbt.

Leta efter den gröna skylten! Utrymningsvägar är märkta med gröna skyltar med vita symboler och ser likadana ut i hela EU. Ta för  vana att kontrollera var utrymningsvägarna finns när du kommer till en lokal där du inte brukar vistas. Du kan även studera utrymningsplanen för att se utrymningsvägar, släckutrustning och eventuell uppsamlingsplats.   

utrymningsskylt

Ta alltid ett larm på allvar! I offentliga lokaler finns det ofta utrymningslarm som varnar om det börjar brinna. Dessa kan låta på lite olika sätt, antingen likt brandvarnaren hemma, men det kan även vara en röst som säger något eller ett ljud av en ringklocka.

Behåll lugnet! Om en brand eller annat nödläge skulle uppstå, bege dig lugnt till närmaste utgång. Blir lokalen rökfylld, kryp ut under röken. Längst nere vid golvet finns det som regel frisk luft längre tid.

Med koll på brandsäkerheten kan du tryggt njuta av tillställningen!