Statistik räddningsuppdrag 2021

1 februari, 2022, kl 11:39

Under 2021 genomförde Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, totalt 7 859 räddningsuppdrag. Det är något färre än 2020 och betydligt färre än medelvärdet för de senaste fem åren. Antalet räddningsuppdrag påverkas fortfarande i viss mån av den rådande pandemin.

Sammanfattning

  • Jämfört med medelvärdet har det genomförts betydligt färre uppdrag i samband med trafikolyckor och bränder utomhus. Jämfört med 2020 syns ett minskat antal sjukvårdsuppdrag och naturolyckor, men ungefär samma antal trafikolyckor.

  • Två tredjedelar av alla byggnadsbränder sker i bostadshus. Inom vårt område var det totala antalet bostadsbränder 491, vilket är jämförbart med de senaste åren.

  • Under året har fem personer omkommit vid bränder inom vårt område. Alla bränder inträffade i bostadshus; tre i lägenheter i flerbostadshus och två i småhus.

  • Under året har räddningstjänsten larmats till 51 bränder i och omkring skolor, förskolor och fritidsgårdar. Det är ungefär samma nivå som 2020, men betydligt lägre än medelvärdet.

Allvarliga bussincidenter på Hisingen

Under februari och mars inträffade två allvarliga olyckor på Hisingen där gasbussar var inblandade. Vid den ena startade en brand i en gasbuss som stod uppställd på ändhållplatsen. Branden var kraftig och gasflaskorna på taket påverkades omgående av värmeutvecklingen. Inga personer skadades då bussen var tom på passagerare.

Några veckor senare blev en gasbuss påkörd av ett tåg vid en järnvägsövergång. Även denna gång var bussen tom på passagerare och föraren hann lämna bussen innan tåget kom. Därmed kunde en större katastrof undvikas vid den mycket kraftiga kollisionen.

Brand i industri- och lagerbyggnad på Ringön

I slutet av mars inträffade en omfattande brand i en industri- och lagerbyggnad på Ringön. Den kraftiga branden och byggnadens placering intill vattnet i hamnområdet skapade svåra utmaningar i hantering av släckvattnet. Inga personer skadades vid händelsen, men räddningsinsatsen varade i nästan tre dygn innan den kunde avslutas.

Kraftig brand i flerbostadshus i Lindome

I mitten av april drabbades ett flerbostadshus i Lindome av en kraftig brand. Troligen har branden startat på en balkong och parallellt spridit sig via fasaden, både till lägenheter och byggnadens vind. Brand- och vattenskadorna blev stora i många av lägenheterna samt på vindsutrymmet, vilket skapade ett omfattande behov av sanerings- och renoveringsarbete i fastigheten.

Hjälp till skogsbranden i Mönsterås

Helgen innan midsommar fick RSG, tillsammans med andra räddningstjänster, en förfrågan om att hjälpa till vid den omfattande skogsbranden i Mönsterås. Omgående startades ett logistik- och planeringsarbete upp för att kunna skicka både släckningsresurser och ledningspersonal till platsen. RSG var engagerad under cirka fyra dygn och totalt deltog cirka 45 medarbetare från RSG och andra räddningstjänster inom Västra Räddningsregionen.

Här kan du läsa mer om samarbetet mellan räddningstjänsterna i Västra Räddningsregionen>>

Explosion på Övre Husargatan

Sista veckan i september inträffade en mycket kraftig explosion med tillhörande brand i ett flerfamiljshus i Annedal, Göteborg. Denna händelse inträffade vid 05-tiden på morgonen, med omfattande konstruktionsskador samt brand- och rökspridning i flera lägenheter, trappuppgångar, källarutrymme, parkeringsgarage etc. Då huvuddelen av de boende befann sig i sina lägenheter blev det omedelbara behovet av livräddning och utrymning mycket stort. Därmed utsattes de först anlända enheterna för en mycket kaotisk och svårhanterad situation. Räddningsinsatsen blev omfattande och samverkan med polis och sjukvård, liksom fastighetsägare och andra samhällsaktörer, blev mycket viktig vid denna speciella händelse.

Brand ombord på fartyg

Några dagar in i december inträffade en brand på ett fartyg som var lastat med trävirke och låg förankrat utanför Vinga. Branden visade sig vara mycket svårsläckt trots att stora mängder vatten användes. Efter en vecka togs beslut att flytta båten till Göteborgs hamn. Där kunde arbetet fortsätta med parallell släckning och lämpning av virket med hjälp av kranar på kajen. 

Statistik över genomförda räddningsuppdrag 2021 (PDF)