Bild för länk -
Bild för länk -

Räddningstjänsten Storgöteborg tränade med Frölunda hockeys damlag

22 november, 2022, kl 15:55

Igår träffade vår coachingverksamhet Frölunda hockeys damlag och körde ett träningspass i deras träningslokal.

Även skiftlaget från Frölunda brandstation hängde på och tränade ihop med damlaget. Det var ett gäng trötta men nöjda hockeyspelare och brandmän som pustade ut efter fys-passet.

Coacherna och brandmännen Josefine och Jessica höll i upplägget och berättade också efteråt om sin resa fram till arbetet som brandman och om RSG som arbetsplats.

Coaching-verksamheten är en del av RSG:s jämställdhetsarbete och målet är bland annat att öka andelen kvinnliga brandmän genom att få fler kvinnor intresserade av yrket. Upplägget anpassas till varje individ och kan innehålla olika delar. De som är med kan bland annat få hjälp med träningsupplägg, mental stöttning och chans att prova på testerna i riktig testmiljö. Man tar också hjälp av en klinik som är specialiserad på träning.

Verksamheten består av de två brandmännen och coacherna Jessica Lidberg och Josefine Bergh, hälsosamordnaren Mikael Wennerbeck från HR enheten och Patric Gillgren som är ansvarig för verksamheten. 

- Vi arbetar för att beredda underlaget för de som söker till heltidsbrandman och deltidsbrandman. Att träffa och rekrytera tjejer som har stor träningsvana tror vi kan vara en väg till att få fler kvinnliga brandmän på sikt, säger Josefine och Jessica.

Att ha en bra fysik är bara en del i yrket. Du behöver också vara bra på att hantera möten med människor i olika situationer, samarbeta och kunna hantera moment som ingår i yrket (till exempel att arbeta på hög höjd). För att bli brandman behöver man först gå den tvååriga yrkesutbildningen "Skydd mot olyckor" hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Läs mer här:
Coachverksamheten på RSG - Artiklar - RSGBG
Jobba som brandman - Jobba med oss - RSGBG
https://www.msb.se/sv/utbildning--ovning/msbs-utbildningsprogram/skydd-mot-olyckor/