Oljeutsläpp utanför Vinga

15 april, 2022, kl 14:36

Den 14 april inträffade ett oljeutsläpp utanför Vinga när ett ankrat fartyg skulle fylla på olja. Oljan rör sig norrut längs kusten.

Olja vid kusten
Bild: Kustbevakningen

Uppdatering: Lördagen den 16 april

Arbetet med att sanera olja i Göteborgs skärgård fortsätter under påskafton. Mindre sjok och klumpar med olja har påträffats på västra Öckerö och nordvästra Hönö. Man uppskattar att oljan härrör från det utsläpp som skedde i södra skärgården i onsdags.

Räddningstjänsten Storgöteborg samverkar fortsatt med övriga räddningstjänster inom Västra Räddningsregionen och med Kustbevakningen, Park och naturförvaltningen i Göteborgs Stad, Öckerö kommun och räddningstjänst samt bistår med bedömningsarbete. Vi följer utvecklingen noga.

Tecken på begränsad spridning
Kustbevakningen, Räddningstjänsten och Öckerö kommun har sökt av stora områden, och hittills inte hittat mer olja. Men Kustbevakningen fortsätter sökandet med flyg under dagen. Och arbetet med att hantera den olja som nått Öckerö och Hönö, och som påverkar både djur och natur lokalt, är intensivt.

Fredagen den 15 april

Under natten till den 14 april släpptes en okänd mängd lågsvavlig bunkerolja ut i havet utanför Göteborg. Under torsdagskvällen upptäcktes mindre sjok med olja i flera vikar längs Öckerös västsida. Under skärtorsdagen påbörjades arbetet med att söka efter olja från Fotö i syd till Rörö i norr. Arbete för att hantera oljan pågår i samarbete mellan  Kustbevakningen, Öckerö kommun och räddningstjänsten med hjälp av sjöräddningssällskapet.

Räddningstjänsten Storgöteborg samverkar med övriga räddningstjänster inom Västra Räddningsregionen och med Kustbevakningen, Park och naturförvaltningen i Göteborgs Stad, Öckerö kommun och räddningstjänst samt bistår med bedömningsarbete. Vi har även styrkor ute i skärgården för att söka av övriga områden efter oljespill och vi följer utvecklingen noga.

Vi vet i dagsläget inte hur länge arbetet kommer att pågå.

För information om läget på Öckerö kontakta: Louise Nordenberg Cena, Kommunikatör Öckerö kommun
E-post: louise.cena@ockero.se, Telefon: 031-97 88 30

Läs mer om händelsen från berörda aktörer:
Länsstyrelsen i Västra Götaland
Kustbevakningen
Öckerö kommun

Information till allmänheten – så här kan du hjälpa till!