Ny omgång PAR på Lundby brandstation

29 mars, 2022, kl 16:13

I mars, med start vecka 12 är det dags för den fjärde omgången av PAR på Lundby brandstation.

PAR är en blåljusutbildning där polis, ambulans och räddningstjänst tillsammans möter åttondeklassare. Målet är att skapa tillit och förståelse för blåljuspersonalens arbete.

Utbildningen på Lundby brandstation genomförs under veckorna 12 – 14.

I en halvdag får åttondeklassare från skolorna; Jättesten, Sjumila, Rya, Santos, Brunnsbo, Tolered, Skälltorp, Svartedalen och Glöstorp besöka Lundby brandstation. Västtrafik ansvarar för att hämta och lämna eleverna och tar vara på restiden för att förmedla budskap om vikten av en trygg kollektivtrafik. När eleverna kommer till stationen delas de in i grupper och under tre lektioner träffar de instruktörer från polisen, ambulansen och brandmän som alla arbetar på Hisingen. Dagen avslutas med gemensam resa till skolan, för att äta lunch. Då deltar även det utryckande laget på Lundby brandstation.

Med PAR, som från början kommer från Botkyrka kommun, stärker blåljusorganisationerna tillsammans relationen med ungdomar. Genom dialog och interaktiva övningar ges möjlighet för ungdomarna att lyfta funderingar kring polisen, ambulansen och räddningstjänstens arbete. Allt för att skapa en ömsesidig förståelse och respekt men även kunna påverka elevernas attityder till och konsekvenstänkande i olika situationer som kan vara utmanande och svårt att hantera när man är ung.