Bild för länk -

Jul, jul, brandsäker jul...

25 november, 2022, kl 10:00

Vi är nu inne i den period på året då vi har flest bostadsbränder, vi vet att antalet bränder ökar i december. Tända ljus som glöms bort, kvarglömda kastruller på heta spisplattor. Med brandvarnare och fungerande batteri kan branden upptäckas i tid. Var försiktig så att du får ett fint julfirande!

Den vanligaste brandorsaken i hemmet är att man glömmer att stänga av spisen. Det bästa skyddet mot en brand är att ha detta hemma: Fungerande brandvarnare så att branden upptäcks i tid, en brandsläckare och en brandfilt så att den som upptäcker branden kan agera.

Under december månad ökar vi vår information för att göra alla uppmärksamma på de risker som finns. Information hittar du här på vår hemsida, på Facebook och Instagram och du kan träffa  brandmännen på olika juliga ställen.

Visionen – inga bostadsbränder i jul!

Ett brandskadat hem är en stor tragedi för den som bor där, med stora kostnader både för enskilda personer och för samhället. Om bara en brand kan undvikas genom vår information och inspiration, ser vi den här insatsen som lyckad.

Alla kan minska riskerna i sitt hem - tips från oss

  • Kontrollera att du stängt av spisen.
  • Om det börjar brinna i en kastrull, lägg locket på. Släck aldrig med vatten!
  • Kontrollera att brandvarnarna fungerar. Byt batteri regelbundet.
  • Lämna aldrig ett levande ljus obevakat.En god regel är att den som har tänt ljuset ansvarar för att det släcks.
  • Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.
  • Sätt upp en lapp med påminnelsen att släcka ljuset på insidan av ytterdörren, så att du blir påmind om att släcka ljuset innan du går hemifrån.
  • Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är utrymningsvägar om något skulle hända.