Tävling i samverkan med förskoleförvaltningen lär förskolebarn om brand och utrymning

29 januari, 2021, kl 12:02

Under hösten anordnade RSG tillsammans med förskoleförvaltningen en tävling om brandskydd. Många barn fick lära sig om vad de ska göra när det börjar brinna och det kom in fina bidrag i form av texter, bilder och filmer.

Förskoleförvaltningen tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg har haft en tävling om brandskydd, med temat utrymning. Syftet var att uppmuntra barn och personal att tillsammans utforska ämnet utrymning. Förhoppningen var att tävlingen skulle leda till större kunskap hos barnen.

- Vi har fått många olika kreativa bidrag som verkligen visar på att barnen fått nya kunskaper. Jag vill skicka ett stort tack till personalen på förskolorna som gjort stora insatser för att utbilda barnen i detta viktiga ämne, säger Björn Öberg, säkerhetsstrateg på förskoleförvaltningen.

Vinnare är förskolan Bronsåldersgatan 27

Vinnare i tävlingen blev förskolan Bronsåldersgatan 27 vars bidrag tydligt visar hur de involverat barnen och deras olika perspektiv genom att skapa, utbilda och öva. Juryns motivering lyder:

"Barnen och pedagogerna på Bronsåldersgatan 27 har på ett kreativt sätt jobbat med temat utrymning och belyst frågan ur perspektiv som är viktiga för att alla ska kunna räddas vid en brand. De har tydligt involverat barnen och deras olika perspektiv genom att skapa, utbilda och öva. De bidrar dessutom med viktiga tips som att man ska hjälpa varandra, inte gömma sig, att man kan bära med sig skorna ut istället för att stanna och klä på sig och att det också går att skicka sms till 112."

-Vi är mycket stolta över den samverkan som vi har tillsammans med förskoleförvaltningen och inte minst över den tävling som vi nu har genomfört tillsammans. Tävlingen har varit för alla 400 förskolor dess 6000 pedagoger och viktigast av allt för alla 25 000 små samhällsmedborgare.  Jag vill verkligen trycka på att alla bidrag som har inkommit har varit otroligt bra, alla har arbetat hårt och vi är tacksamma för det stora intresset som har visats, säger Morgan Grundén, enhetschef på enheten för brand- och säkerhetsutbildningar.

Prisutdelning och ny tävling till sommaren

När det är möjligt att träffas i större grupper igen kommer förskolan Bronsåldersgatan 27 att få besök av en brandbil, vilket var priset i tävlingen. Elisabet Nord, förskoleförvaltningens direktör och Lars Kleveenspar, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg kommer att vara med på prisutdelningen.

Under året kommer alla förskolor åter få chansen att delta i en tävling som förskoleförvaltningen ordnar tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg.

- Vi ser redan fram emot nästa tävling och vill hälsa till alla barn och pedagoger välkomna att delta, avslutar Morgan Grundén.

För mer information kontakta Morgan Grundén 031-335 26 85