Reflektion och tack efter händelsen på Övre Husargatan

1 oktober, 2021, kl 10:43

Den 28 september kl 04:47 fick vi på Räddningstjänsten Storgöteborg larm om en explosion på Övre Husargatan i Göteborg. Även om en stor del av vårt arbete innebär att vi övar och förbereder oss så kan vi aldrig veta vad vi möts av när vi kommer ut till en olycka.

Den här händelsen var av exceptionell art och som inte går att förbereda sig på. Vår personal möttes av en extrem situation med många utsatta människor i fara och panik. Alla i vår organisation som arbetade under dessa förhållanden har gjort ett professionellt arbete med stor omtanke kring de drabbade. Ett stort tack till alla er!

Händelsen har påverkat många människor. Våra tankar går till alla er som drabbats. Främst ni som bor i huset och som i dag kanske inte har ett hem att gå till. Även alla vi andra i vår stad påverkas givetvis mycket vid extrema händelser som denna där oskyldiga människor drabbas.

Det som vi ändå i all kaos och sorg tar med oss som en positiv erfarenhet är den goda samverkan mellan våra blåljusorganisationer, Sjukvård och Polis som rådde på olycksplatsen. Vi behöver varandras styrkor och arbeta sida vid sida i sådana här komplexa situationer.

Vi vill också tacka de räddningstjänster från andra närliggande kommuner som arbetade tillsammans med oss. Vid sådana här stora insatser behöver vi samla kraft och resurser för att i vårt uppdrag lyckas optimalt och över tid. Här ser vi vikten av vårt att arbeta tillsammans i vardagen inom vårt gemensamma ledningssystem och det operativa samarbetet med räddningstjänsterna inom Göteborgs Regionen.

Alla behövs i kedjan och vi vill även rikta ett stort tack till Göteborg Stad för god samverkan, tack till restvärdesledarna samt till personal och frivilliga på Saronkyrkan som ställde upp med alltifrån mat, kläder och medmänsklighet. Och till alla er andra, verksamheter och privatpersoner, som på olika sätt imponerat med er generösa och hjälpsamma inställning.

Lars Klevensparr
Förbundsdirektör

Anders Ekberg
Räddningschef

Per Nyqvist
Räddningschef i beredskap