Räddningstjänsten Storgöteborg har skickat resurser till skogsbranden utanför Mönsterås

21 juni, 2021, kl 17:20

Resurser från Räddningstjänsten Storgöteborg har funnit på plats vid skogsbranden utanför Mönsterås, sedan i lördags.

Förfrågan om hjälp inkom förra veckan till Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG), från Räddningsregionen Sydöstra Sverige. På lördagen skickades 30 personer gemensamt från RSG, Alingsås-Vårgårda räddningstjänstförbund (AVRF), Bohus räddningstjänstförbund (BORF) och Öckerö för att bistå arbetet. Idag måndag, ansluter resurser från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund (SBRF), Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (SÄRF) och Halland och arbetet koordineras med ett samverkansbefäl på plats från AVRF.

- RSG, AVRF, BORF, SBRF samt räddningstjänsten på Öckerö lyder under ett gemensamt ledningssystem och därför är det naturligt att vi bistår våra kollegor i Småland tillsammans och jobbar gränslöst, som en organisation. Idag, måndag, ingår även SÄRF och räddningstjänster från Halland i vår koordinering, för att bistå den lokala räddningspersonalen. Så just nu finns enheter från olika delar av vår region på plats och hjälper till med allt ifrån släckning, till ledning på plats, säger Kristina Lindfeldt, Räddningschef i beredskap på RSG.

Räddningstjänsterna i Västra Götaland och Halland har samarbetsformer som medger en snabb och effektiv hjälp. En samverkan som är ett direkt resultat av tidigare skogsbränder.

- Vi har haft en samverkan under flera år och har intensifierat arbetet den senaste tiden, med gemensamma lednings-, arbets-, och bedömningssätt. Just nu jobbar vi med branden i mixade arbetslag. Det kan vara personal från både AVRF och Bohusläns räddningstjänstförbund på samma lag, som i sin tur har en insatsledare från en tredje räddningstjänst. Trots att personerna hör hemma i olika delar av vår region går samarbetet smidigt och alla fokuserar på samma sak – att se till att den här branden blir släckt ordentligt och gör så lite skada som möjligt, säger Kristina Lindfeldt.

Enligt senaste uppgifter från räddningsledaren lokalt på skadeplatsen är branden nu under kontroll. Resurser från Västra Götaland och Halland kommer dock finnas på plats ytterligare.

- Som det ser ut nu kommer vi bistå räddningstjänsten på plats fram till tisdag kväll, avslutar Kristina Lindfeldt.