Bild för länk -

Premiär för Lindomes nya räddningsenhet

4 november, 2021, kl 06:00

Räddningstjänsten Storgöteborg har upphandlat flera nya räddningsenheter. I veckan är det Lindome stations tur att ta sitt nya fordon i drift.

I våras var Angereds brandstation först ut med sin nya enhet och sedan juni rullar även Kortedalas nya fordon. Innan nya räddningsenheter tas i drift måste brandmännen lära känna det nya fordonet. Förra veckan var det dags för brandmännen på Lindome brandstation att "köra upp" sin nya räddningsenhet.

- Vi har lagt mycket tid på att öva med den nya bilen. Uppkörningen består av två delar, först ett skriftligt prov och sedan ett praktiskt test för att visa att vi har lärt oss hitta i den nya bilen och använda olika funktioner, berättar brandmannen Dennis Klaar.

Brandmän från alla berörda stationer har varit med och utformat de nya räddningsenheterna. De nuvarande fordonen är olika, därför är vissa funktioner nya för en del stationer.

- Jag tycker att den här bilen är lättare att köra och smidigare att arbeta med. Den har fler inbyggda funktioner än vår gamla enhet och mycket mer är automatiserat vilket gör att vi kan genomföra ännu mer effektiva räddningsinsatser, berättar Dennis.

Arbetsmiljön har varit i fokus vid utformningen av de nya bilarna, allt från hur man sitter till hur ljudet från sirenerna tränger in i hytten.

- Många tänker inte på det, men vi har skåp runt hela bilen med verktyg för olika situationer. I vår nya enhet har vi till exempel skåpet med verktyg för trafikolyckor på högersidan istället för längst bak, vilket gör det till en säkrare arbetsplats för oss när vi är ute i trafik, visar Dennis.

Lindomes nya räddningsenhet går i drift under veckan. Lindomebor kan känna igen den genom att den är mer rödfärgad än den gamla!

Lindomes nya fordon har mer röd färg än den tidigare