Med anledning av branden i Hammarkullen

5 juli, 2021, kl 12:36

Klockan 18.10 söndagen den 4 juli larmades Räddningstjänsten Storgöteborg till en brand i ett flerbostadshus på Bredfjällsgatan i Hammarkullen. När räddningstjänsten kom fram till platsen efter drygt sju minuter brann det i ett av trapphusen och branden hade spridit sig in i en lägenhet.

De boende på Bredfjällsgatan hjälpte varandra och tillsammans med personal från Räddningstjänsten Storgöteborg kunde alla räddas ut.

-Det är bra att vi hjälper varandra, det visar på medmänsklighet, säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap. De boende gjorde en fantastisk insats. Det viktigt att göra en avvägning och inte utsätta sig själv för onödiga risker, inte förvärra situationen och tänka på räddningstjänstens framkomlighet samtidigt som man vill hjälpa andra. Ofta är det effektivast om det är få som hjälper till och att personer omkring håller sig på lite avstånd.  

När en räddningsstyrka kommer fram till en olycksplats är ett effektivt möte av stor betydelse. Brandpersonalen är i behov av att någon kan visa vägen och berätta var det brinner och exempelvis hur många som befinner sig i huset.

-Det bästa är att utrymma från bostaden om det är möjligt, men då trapphuset är rökfyllt är det mycket bättre att stanna kvar i lägenheten. Ett rökfyllt trapphus kan vara livsfarligt! Men en lägenhet är en egen brandcell, vilket innebär att ytterdörren, fönster, väggar golv och tak klarar att stå emot brand- och rökspridning så pass länge att man är säker till dess att räddningstjänsten kommer, säger Daniel Gillesén. Därför är det viktigt att dörren mot trapphuset alltid är och förblir stängd.

Att hålla rent i trapphuset är viktigt ur många perspektiv. Trapphuset ska vara fritt från brännbart material för att trygga utrymningsvägen för de boende men även skapa en tillgänglighet för räddningspersonalen. Här kan alla vara riktiga vardagshjältar och hjälpas åt!

Mer information om utrymning och brandsäkerhet hemma finns här:
https://www.rsgbg.se/hem-och-fritid/brandsakert-hemma/utrymning/