Evenemangen startar upp och RSG är med

12 augusti, 2021, kl 10:41

Snart ser vi folkmassor springa på Göteborgs gator och snart hör vi musiken eka från Ullevis scen. Fler och fler evenemang börjar komma tillbaka nu när restriktionerna lättar, då vaknar även Evenemangsgruppen på RSG.

Våren och sommaren brukar vara en hektisk tid för Evenemangsgruppen. Många stora event som sprider liv och rörelse i Göteborg under sommarmånaderna ska kontrolleras. Under pandemin har Evenemangsgruppens arbete legat en aning på is med fokus på andra arbetsuppgifter, men nu är det alltså ”full rulle” igen. Michael Lövberg är insatsplanerare i Evenemangsgruppen och berättar här om deras arbete.

Michael från Evenemangsgruppen på RSG.

Hur har arbetet sett ut under våren och sommaren när många haft förhoppningar på ett återöppnat samhälle, har ni haft högt tryck?

Ja, vi har haft en del att göra nu de senaste månaderna. Bland annat har vi i samverkan med Trafikkontoret vid Göteborg Stad och Polisens avdelning City genomfört ett intensivt arbete med att förstärka trygghetsskapande åtgärder. Det handlar till exempel om fordonshinder som kan monteras vid evenemangsplatser för att försvåra utförande av pågående dödligt våld. Under våren och sommaren har vi även haft ett ganska stort fokus på uteserveringar då vi identifierat vissa framkomlighetsproblem. Men en bra dialog med restaurangägarna har löst de flesta av våra frågor, berättar Michael.

Evenemangsgruppen består av anställda från flera delar av RSG, Myndighetsavdelningen och Normativt & Tekniskt stöd, detta för att täcka in både förebyggandefrågor och frågor kopplade till RSG:s operativa förmåga.

Några evenemang som RSG just nu är med och bevakar är: Way Out Weekend, Summerburst, invigningen av Hisingsbron, Göteborgsvarvet och Göteborgsvarvet Marathon.

- Den nya bansträckningen för Göteborgs Marathon har varit en utmaning för oss i vårt insatsförberedand arbete, men även det löste sig genom bra samverkan, säger Michael.

Michael och hans kollegor är med från en första remissansökan till när eventet äger rum. Där det ingår medverkan på förberedande möten och i vissa fall besök under själva eventet för kontroll av att säkerheten sköts som det är bestämt.

Om du ska besöka ett evenemang så ger Michael dig följande tips:

  • Det finns fortfarande restriktioner gällande smittspridning, håll dig uppdaterad och följ de anvisningar som finns på evenemanget du ska besöka. 
  • Kom till evenemanget i god tid.
  • När du anländer kontrollera vart nödutgångarna är eller hur du lämnar evenemangsområdet enkelt, oftast finns det fler in och ut passager än den du kom in genom.
  • Använd sunt förnuft, exempelvis genom att hålla koll ditt sällskap.
  • Upplever du en situation som otrygg, lämna platsen och meddela värdar eller vakter.   
  • Drick mycket vatten, framförallt om väderleken bjuder på varma temperaturer.