En engångsgrill som brunnit upp

Vi uppmanar till försiktighet vid eldning i skog och mark!

17 juni, 2020, kl 13:21

Överväg om du verkligen måste elda eller grilla ute i naturen, om så är fallet tänk på att du ansvarar för att den blir släckt. Det är viktigt att du kontrollerar att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

Ska du grilla hemma bör du se till att placera grillen långt från brännbar vegetation och byggnader för att undvika brandspridning. Ha alltid släckutrustning nära till hands.

Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud men det är upp till dig att hålla dig uppdaterad kring om eldningsförbud införs.

Ska du grilla på midsommar? Läs detta först!

Vi uppmanar till stor försiktighet om du trots allt tänder en eld eller en grill. Tänk på detta om du ska:

Grilla ute i naturen

Gör det på iordningställda grillplatser, där är det mindre risk att elden sprider sig. Lämna aldrig grillen obevakad. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska om det fläktar eller blåser på glödbädden. Se till att grillen är helt släckt innan du lämnar platsen.
Läs mer om att elda i naturen här.

Grilla hemma

Placera grillen långt från brännbar vegetation och byggnader för att undvika brandspridning. Ha släckutrustning nära till hands var försiktig med gnistor och kringflygande aska om det fläktar eller blåser på glödbädden. Se till att grillen är helt släckt innan du ställer tillbaka den för förvaring. Läs mer om att grilla här

Håll koll på brandrisker och eldningsföbud

Du är själv ansvarig för att hålla koll på om det är eldningsförbud där du är. På respektive kommuns hemsida kan du se om ett beslut om eldningsförbud införts. 
Du kan också ringa vår telefonsvarare eller gå in på denna hemsida.

Här kan du få hjälp med att kolla brandrisken

Vad innebär eldningsförbud och avrådan från att elda?