RSG skickar förstärkning till Norge

30 december, 2020, kl 19:58

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) har via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått förfrågan att bistå Oslo med en nationell förstärkningsresurs för urban sök- och räddning (NUSAR).

Resursens funktion är att med hjälp av specialanpassat materiel och specialutbildad personal söka efter saknade personer och säkra byggnader. RSG har ikväll, den 30 december, nio personer på plats i Oslo - en styrkeledare, sex brandmän, en teamledare och en samverkansperson och arbetet väntas påbörjas imorgon bitti.  

Rapport från RSG på plats i Norge den 3 januari kl 15.30

Tomas Norberg är samverkansperson från Räddningstjänsten Storgöteborg i insatsen i Oslo. Hör honom berätta vad som händer på plats just nu.

Tomas Norberg är till vardags insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg. Tillsammans med 13 kollegor deltar han i insatsen som innebär att bistå Oslo med en nationell förstärkningsresurs för urban sök- och räddning (NUSAR). Förfrågan kom igår den 30 december via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Man har under dagen haft återkommande möten med den norska staben på plats och är nu vid skredområdet för att etablera en arbetsyta att utgå ifrån. Planen är att i ett ytterområde kunna genomföra ett sökuppdrag med start ikväll 31 december eller imorgon 1 januari