Programmet Kalla fakta

14 december, 2020, kl 09:29

Tisdag den 15 december kl 21.00 sänds programmet Kalla fakta.

Allt fler får stöd av hemtjänst, istället för att flytta till äldreboende. Samtidigt är äldre människor kraftigt överrepresenterade i dödsbränder.   

I reportaget Brandens första offer undersöker Kalla faktas reportrar vem som egentligen har ansvaret för de äldres brandsäkerhet och orsaken till att det idag är sex gånger högre risk att dö i en brand för en person som är äldre än 65 år.

Kalla faktas genomgång av räddningstjänstens utredningar visar att det inte är ovanligt att myndigheter känt till personer som är utsatta utan att sätta in åtgärder som hade kunnat rädda liv.

Sedan en tid tillbaka riktar Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, allt mer förebyggande resurser mot bostadssektorn och särskilt riskutsatta. RSG har sedan fler år försökt öka medvetenheten kring problemet. Det har bl.a. skett genom olika inslag i både lokal- och rikstäckande radio samt debattartikel i Göteborgsposten, GP. Frågan har också lyfts i olika utredningar som tillsatts av Socialdepartementet.

RSG ser mycket positivt på att frågan lyfts upp i TV och har aktivt bidragit till programmets innehåll. Problemet är komplext med många inblandade aktörer där var och en har en viktig roll att fylla. För att värna tryggheten och säkerheten för äldre och andra som får vård och stöd i hemmet, anser dock RSG att det krävs ökad samsyn och samverkan såväl lokalt, regionalt som nationellt.