Diskoteksbranden- vi får aldrig glömma!

27 oktober, 2020, kl 10:50

Diskoteksbranden i Göteborg, även kallad Backabranden, var en brand som inträffade natten mellan den 29 och 30 oktober 1998. 63 personer omkom och 214 skadades.

Branden uppstod i en lokal vid Backaplan på Hisingen. Cirka 375 ungdomar i åldern 12–25 år befann sig i lokalen, som var godkänd för 150 personer enligt gällande regelverk.

Efter branden var det stort fokus på riskerna i offentliga lokaler och behovet av trygga och säkra mötesplatser för ungdomar. Ett brett samarbete inleddes mellan räddningstjänsten och framför allt i skolorna. Allt för att förebygga liknande händelser.

På Räddningstjänsten Storgöteborg arbetar vi varje dag med att detta inte får hända igen. Dels genom att utbilda och skapa relationer med ungdomar men även genom vårt samhällsuppdrag att förebygga och hantera bränder.

Se vår film

P-A var med i första brandstyrkan vid diskoteksbranden. När han och hans kollegor kom fram möttes de av skräckslagna ungdomar som flytt elden i panik. 20 år senare träffar han Bobby som arrangerade festen i lokalen. Hör deras berättelse här: