Alla hjärtans dag

14 februari, 2020, kl 10:56

På Alla hjärtans dag slår mångas hjärta lite extra hårt för nära och kära. Men vad kan du göra om ett hjärta plötsligt slutar slå? Passa på att bättra på dina kunskaper om hjärt- lungräddning (HLR) så kanske du kan rädda ett hjärta som plötsligt slutar slå.

Varje år drabbas hundratals personer av ett plötsligt hjärtstopp. Det kan vara en familjemedlem, en kollega i fikarummet eller medmänniska på stan som plötsligt faller ihop. Statistik visar att var sjätte timme räddas en person till livet med hjälp av hjärt-lungräddning i Sverige. 2018 påbörjades HLR i 76 % av fallen innan ambulanspersonal kom till platsen. Fem miljoner av svenskarna beräknas någon gång ha gått en HLR-kurs via exempelvis sin arbetsplats men det är viktigt att upprepa kunskapen.

Bengt Holms hjärta har brunnit för HLR sedan i slutet av 90-talet och han är idag insatsplanerare och ansvarig för sjukvårdsfrågor på Räddningstjänsten Storgöteborg. 
- En snabb påbörjan av hjärt-lungräddning i väntan på ambulans kan vara skillnaden mellan liv och död för den drabbade, säger Bengt.

När du minst anar det kan ett hjärta sluta slå. Bengts bästa tips är att snabbt ringa 112, tillkalla hjälp från personer i din närhet och påbörja HLR.
- Börja med att kontrollera om personen är vid medvetande och om personen andas. Om personen är medvetslös och inte andas eller har en onormal andning så börja med HLR. Först börjar man med 30 kraftiga och snabba bröstkompressioner. Man måste trycka mycket hårdare än man tror!  Därefter håller du för personens näsa och blås in luft genom munnen två gånger och upprepar bröstkompressionerna. Sluta inte ge HLR förrän ambulanspersonalen säger till dig att sluta eller om personen återfår medvetandet.

Se fler tips från Bengt i filmen ”Vad gör du om ett hjärta slutar slå” ovan.