Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Var försiktig med både eld och vatten

26 juli, 2019, kl 11:59

Även denna sommar bjuder på vackert väder, och med det följer några risker: torra marker som ökar brandrisken och inbjudande bad som ökar risken för drunkningstillbud.

Det är torrt i markerna och brandrisken är därför mycket stor. Vi avråder starkt från att göra upp eld i skog och mark. Om du ändå eldar eller grillar ber vi dig att vara mycket försiktig. Det råder inget eldningsförbud, men det kan förändras under nästa vecka om vädret håller i sig.

- Vi uppmanar alla att vara mycket försiktiga om man ska grilla i uppställda grillar i trädgårdar eller på fasta grillplatser vid exempelvis bostadshus och badplatser. Undvik gärna engångsgrillar helt och se till att du släcker elden ordentligt när du är klar. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand, säger Per Nyqvist, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Tänk på att:
• Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.
• Ha alltid uppsikt över elden.
• Undvik att elda när det blåser
• Efter avslutad grillning, ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt. Tänk på att inte ställa en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material.

En annan av sommarens risker är de som följer av ökat badande.
- Vi har haft ett par drunkningstillbud i vårt område under sommaren. Vi vill slippa åka på fler sådana händelser i sommar och uppmanar därför till försiktighet även där, säger Per Nyqvist som samtidigt slår ett slag för att parkera bilen klokt vid badplatserna, så att man inte hindrar räddningsfordon från att ta sig fram.

Du kan läsa mer om hur du badar säkert här