Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för länk -

Tips och råd om hantering av fyrverkerier

Många olyckor med fyrverkerier kan förhindras om faror och risker uppmärksammas i förväg. Läs informationen på förpackningen noga. Där får du information om vilket säkerhetsavstånd till personer och byggnader som fyrverkeriet kräver. Ta hänsyn till detta så att du inte utsätter någon för onödiga risker!

Det är viktigt att fyrverkerierna står stadigt vid avfyrningen så att de inte av misstag riktas mot människor eller byggnader. Detta bör du förbereda i tid och då marken inte är frusen. Fem i tolv är ingen lämplig tidpunkt!

Seriekopplade fyrverkerier - så kallade tårtor - ska stå på ett plant underlag så att de inte lutar åt något håll. Även dessa bör förankras.

Om raketen inte fungerar

  • Gå aldrig fram till en raket som inte avfyrats. Den kan vara fördröjd och explodera när du inte är beredd.
  • Om raketen inte fungerar - vänta ett par timmar. Lämna sedan tillbaka raketen till affären där du köpt den. Försäljaren har ansvar att ta emot felaktiga varor och du bör reklamera varan och få pengarna tillbaka.

Tänder du på är du också ansvarig för det som händer

  • Du är ansvarig för att ingen människa skadas av dina fyrverkerier
  • Du är ansvarig för byggnader och egendom i närheten.
  • Var förberedd på att släcka om det finns möjlighet och om det inte medför risker för dig, och att larma 112 om något skulle hända.

Åldergränsen är 18 år för att köpa fyrverkerier

Samma åldersgräns gäller för avfyrning. Har du fyrverkerier måste du se till att ingen under 18 år handskas med dessa. Köp inte ut fyrverkerier till minderåriga!

Behöver du tillstånd?

I vissa fall krävs det tillstånd av Polisen för att avfyra fyverkerier. Är du osäker, kontakta polisen om vad som gäller i ditt område.

Vill du bli av med fyrverkerier

Släng inte fyrverkerier i soporna eller på återvinningsstationen. Kontakta i första hand försäljningstället och i andra hand leverantör eller importör. Är det inte möjligt, kontakt då RENOVA kundtjänst på telefon 031 61 84 00 - rådgivning destruktion.

Tips för ett säkrare fyrverkeri - för dig, din familj och dina grannars skull

  • Skjut inte fyrverkerier eller smällare i täta folksamlingar. Då minskar risken att du eller någon annan skadas av en felriktad raket.
  • Fyrverkerier som avfyras nära hus kan orsaka brand i din eller någon annans bostad. Varje år inträffar flera bränder orsakade av fyrverkeripjäser.
  • En felriktad raket kan landa på balkongen eller gå igenom glasrutorna till en bostad och orsaka brand.